Zonwering voor een koel huis in de zomer, een goed idee!

Home > Inwoners > Actuele berichten > Zonwering voor een koel huis in de zomer, een goed idee!

Zonwering voor een koel huis in de zomer, een goed idee!

RSS

De zomerse hitte houden we het liefst buiten ons huis tijdens warme dagen. Voor verkoeling in huis kan je kiezen voor een airconditioning of ventilatoren, maar dat zijn energievreters. Zonwering is een energiezuinigere manier om voor verkoeling in huis te zorgen in de zomer.

Zonwering buiten

Het plaatsen van zonwering buiten het huis levert twee keer zoveel verkoeling dan zonwering binnen. Er zijn verschillende typen zonwering voor buiten zoals: zonneschermen, luifels, markiezen, screens, buiten jaloezieën en luiken. Luiken sluiten de ramen volledig af waardoor er geen warmte binnenkomt. Een grote parasol of doek voor het raam plaatsen zijn voordeligere oplossingen om voor schaduw te zorgen.

Zonwering binnen

Door bijvoorbeeld de woning te isoleren, houdt u de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten. Ook kunt u binnen luxaflex, jaloezieën en gordijnen ophangen en die overdag dichthouden. HR++ glas houdt ongeveer 80% van de warmtestraling tegen en kunt u goed combineren met bijvoorbeeld buitenzonwering.

Natuurlijke zonwering

De natuur zorgt ook voor zonwering. Het vervangen van steen in de tuin voor groen levert verkoeling op van de woning. Plant een boom voor het raam of klimop tegen de woning aan. Dit houdt de muren uit de zon en zorgt ervoor dat de temperatuur binnen naar beneden gaat. Let wel goed op het type klimop dat u plant, anders kunnen de voegen of het hout beschadigen van de woning. Laat u daarom altijd goed adviseren door een expert wat het beste bij uw woning past.

Ook dakisolatie voorkomt verhitting

Dakisolatie aanbrengen

Wist u dat een goed geïsoleerd dak niet alleen beschermd tegen kou, maar ook voor koelte zorgt in de zomer? In een gemiddelde woning komt een groot deel van de zomerwarmte via het dak naar binnen. Door het dak te isoleren wordt de warmte buiten gehouden en blijft de temperatuur binnen aangenamer. Meer informatie over dakisolatie.

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Het advies is gratis. Ga naar het Duurzaam Bouwloket voor meer informatie.

Wysiwyg