Voorkomen van ongemak van de eikenprocessierups

Home > Inwoners > Actuele berichten > Voorkomen van ongemak van de eikenprocessierups

Voorkomen van ongemak van de eikenprocessierups

RSS

Om het ongemak van de eikenprocessierupsen te voorkomen, spoot een gespecialiseerd bedrijf de afgelopen weken de eiken langs een aantal wegen in met een biologisch middel met bacteriën. Mocht er nu toch nog overlast ontstaan door de rupsen kunnen de nesten en rupsen in de openbare ruimte weggezogen worden door een speciale bestrijdingsdienst.

In week 22 starten we met de zoekrondes. Dan worden alle wegen met zomereiken nagekeken op de aanwezigheid van rupsen en nesten. Hierop maken we een werkplanning om ze te verwijderen. De planning kunt u dan vinden op staphorst.nl/eikenprocessierups.

Melding maken

Door de zoekrondes is het niet nodig om meldingen te maken van nesten of rupsen op de bestrijdingsroute. Wel kan het voorkomen dat er opnieuw rupsen in de boom zitten waar al bestreden is. U kunt dan een melding maken via Fixi. Op druk bezochte plekken worden de rupsen nogmaals verwijderd.

Handig om te weten

Wanneer de minuscuul kleine brandhaartjes van de rups vrijkomen, kunnen deze jeuk en huiduitslag veroorzaken. Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan. Hang ook geen was onder of vlakbij de eiken te drogen en fiets niet zonder lange mouwen en (zonne)bril door een eikenlaan. De bestrijders dragen niet voor niets beschermende kleding.

Wanneer u last heeft van jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen gaat dit in de meeste gevallen binnen twee weken over. Blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met uw huisarts.

Verwijder de nesten NIET zelf. De rups laat extra brandharen vrij als het dier zich bedreigt voelt. Ga dus niet aan de slag met brander of stofzuiger.

Wat kunt u doen?

Als bewoner kunt u helpen in het voorkomen van de eikenprocessierups. Dit kunt u doen door de biodiversiteit te versterken, door bijvoorbeeld veel bloemen in de tuin te planten. Dit zorgt voor meer insecten; gaasvliegen en sluipwespen die nodig zijn om de rupsen op natuurlijke wijze te bestrijden. Grote struiken of bomen in uw tuin trekken mezen en andere vogels aan. Deze eten vervolgens weer rupsen op.

Meer biodiversiteit in de berm langs de Gorterlaan.Gemeente zorgt voor meer biodiversiteit in de berm langs de Gorterlaan.

Wysiwyg