Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Staphorster basisscholen verrassen bewoners De Berghorst met verhalenbundel

Home > Inwoners > Actuele berichten > Staphorster basisscholen verrassen bewoners De Berghorst met verhalenbundel

Staphorster basisscholen verrassen bewoners De Berghorst met verhalenbundel

Jong in Staphorst is het lokale onderwijsplatform, waarin alle tien de bassischolen in de gemeente Staphorst vertegenwoordigd zijn. Dit onderwijsplatform heeft donderdagmiddag 11 juni alle 144 bewoners van zorgcentrum De Berghorst verrast met de verhalenbundel 'Soldaten in ons dorp'.

Het boek met informatie en verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de eigen gemeente verscheen in het kader van 75 jaar vrijheid. De eerste druk van het boek, met als doelgroep de lokale basisschooljeugd, was binnen enkele weken uitverkocht. Daarom verscheen er een tweede druk. Die werd op 11 juni gepresenteerd op het terrein van De Berghorst.

'Soldaten in ons dorp' is geschreven door Liesbeth van Binsbergen en Roelie Koobs en geïllustreerd door Ronald Heuninck. Het is een boek waar je in kunt lezen, bladeren en verdwalen. Alleen of met elkaar. Om over na te denken of met anderen over te praten. En dan komen er spontaan allerlei vragen, herinneringen en gedachten boven, die zich aaneenrijgen tot nóg meer interessante en inhoudsvolle verhalen. Want al is de oorlog lang geleden, het blijft belangrijk om de verhalen door te geven, vindt Bart Hoeve, schoolleider van de Doornveldschool en initiatiefnemer van het project. “Om de oorlog nooit te vergeten. Om ervan te leren. En vooral: om dankbaar te gedenken dat we vrij zijn. Dat is een rijk geschenk.”

Om het doorvertellen van verhalen in de lijn van de geslachten te symboliseren, was de familie Hooikammer met drie generaties bij de presentatie aanwezig. Vader, zoon en kleindochter Hooikammer waren voor deze bijzondere gelegenheid gekleed in Staphorster streekdracht uit 1945. Alle drie droegen ze een karbies, gevuld met erfgoed om door te geven: de verhalenbundel 'Soldaten in ons dorp'. Opa Hooikammer deelde de inhoud met zoon Bastiaan. Deze vervolgde de ceremonie een maakte dochter Lisa deelgenoot van de vertellingen. Op haar beurt overhandigde Lisa - namens alle Staphorster basisschoolleerlingen - een exemplaar aan burgemeester G.J. Kok.

Burgemeester Kok bladert door het boek. Foto: J. Hoeve

De oudere generatie heeft door de jaren heen veel verhalen verteld aan de jongeren-van-nu. Het onderwijsplatform wilde haar graag vier van dit soort verhalen, fraai geïllustreerd, in boekvorm teruggeven. Bart Hoeve schoof daarom – namens de 10 basisscholen – 150 exemplaren van 'Soldaten in ons dorp' door naar Janneke van den Brink, coördinator vrijwilligerswerk en dagbesteding van De Berghorst. De bewoners van het verzorgingstehuis zijn de afgelopen maanden verstoken geweest van bezoek en hebben een eenzame tijd achter de rug. Ook de bewoners van De Meestershof krijgen er één.