Stap binnen bij een duurzaam huis

Home > Inwoners > Actuele berichten > Stap binnen bij een duurzaam huis

Stap binnen bij een duurzaam huis

Dit item is verlopen op 16-06-2019.

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan op zaterdag 15 juni om 10.00 uur op bezoek bij een duurzaam huis in Steenwijk of Punthorst. Huiseigenaren vertellen over aardgasvrij wonen.

De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert die dag twee thematours, in samenwerking met de gemeenten Steenwijkerland en Staphorst. Tijdens deze thematours delen huiseigenaren hun ervaringen en laten zij de duurzame maatregelen in hun woning zien.

Steenwijk

Jan Scholten uit Steenwijk heeft in 1993 een vrijstaande woning laten bouwen, geïsoleerd volgens de richtlijnen van die tijd en aangesloten op het gas. “Ik wilde het energieverbruik verminderen. Daarom heb ik in de loop van de jaren diverse maatregelen genomen”, vertelt Scholten. Hij verving ramen en kozijnen, plaatste een inductiekookplaat en een lucht/water warmtepomp. Een zonneboiler en 29 zonnepanelen zorgen voor de energie. Zodoende kon de gasaansluiting worden afgesloten. Scholten helpt anderen graag om ook de uitdaging aan te gaan. “Maar spring niet zomaar in het diepe”, is zijn advies.

De woning van La Roi in PunthorstPunthorst

Ook Piet la Roi uit Punthorst is bezig met het verduurzamen van zijn woning. Hij heeft een boerderij waarvan het achterhuis stap voor stap wordt omgebouwd tot duurzaam woongedeelte. Het einddoel is om energieneutraal te zijn. Tijdens de thematour geeft La Roi uitleg over zijn aanpak. Hij leidt bezoekers rond langs de al genomen maatregelen, zoals het herstel van de constructie en isolatie, en vertelt over de toekomstplannen.

Aanmelden

Wie bij een van de huizen op bezoek wil, kan zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours. Er is een beperkt aantal plekken.

T. (0522) 46 74 00 of bel: 140522
E. gemeente@staphorst.nl