Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Ga verstandig om met uw geld – voorkom schulden

Home > Inwoners > Actuele berichten > Ga verstandig om met uw geld – voorkom schulden

Ga verstandig om met uw geld – voorkom schulden

Financiële problemen geven veel zorgen en zijn vaak onnodig. Vaak ontstaan deze problemen omdat mensen een slecht overzicht hebben van hun financiële situatie en van het beschikbare budget. We willen u helpen wanneer u advies nodig heeft om kosten te besparen, maar ook wanneer u hulp nodig heeft omdat u in problemen bent geraakt of dreigt te raken.

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom bieden we via onze website het programma Startpunt Geldzaken aan met tips en verwijzingen voor huishoudens: www.staphorst.nl/geldplan. Doelstelling is dat huishoudens financieel zelfredzaam zijn en blijven.

Voor alle huishoudens

Logo Startpunt GeldzakenBetalingsproblemen en schulden ontstaan veelal door onbewust handelen en onwetendheid over de gevolgen hiervan. Het Startpunt Geldzaken biedt een houvast waardoor schulden kunnen worden voorkomen. Inwoners van gemeente Staphorst kunnen zich op ieder gewenst moment via het Startpunt Geldzaken laten adviseren. Het Startpunt Geldzaken is voor alle huishoudens in verschillende samenstellingen, inkomensgroepen en omstandigheden.

Geldplannen

Het Startpunt Geldzaken biedt verschillende ‘geldplannen’ aan.

• Komt u regelmatig geld tekort? Dan geeft het plan ‘Kom uit de geldzorgen’ u stap voor stap aanwijzingen hoe de situatie kan worden verbeterd.
  • Wilt u elke maand geld over houden? Kijk dan naar het plan ‘Beter rondkomen’, met tips om uw inkomsten aan te vullen en op uitgaven te besparen.
  • Heeft u al geld apart gezet? Dan is de vraag of u daarmee wilt sparen, aflossen of beleggen. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Het plan ‘Sparen, aflossen of beleggen’ helpt bij die keuze.
  • Heeft u moeite uw kinderen te bieden wat ze nodig hebben? Dan leidt het geldplan ‘Rondkomen met kinderen’ u naar die regelingen die voor u van belang kunnen zijn.
  • Word je bijna 18? Wat moet je écht regelen? Met het geldplan ‘Bijna 18’ ben je goed voorbereid.
  • Bent of wordt u zzp'er, dan vragen geldzaken extra aandacht. Wilt u weten hoe u die goed kunt regelen? Met het geldplan ‘ZZP’ krijgt u tips voor úw situatie.
  • Wilt u voorkomen dat uw (klein)kinderen een hoge studieschuld oplopen? Kijk dan op het plan ‘Studie (klein)kinderen’.
  • Wilt u iets doen aan uw pensioen? Wat kunt u doen aan uw pensioen? Met het pensioenplan krijgt u praktische tips voor nu en later.

Heeft u hulp nodig?

Wanneer u het moeilijk vindt de geldplannen te gebruiken of problemen heeft met uw financiële huishouding, dan kunt u voor hulp terecht bij het project Thuisadministratie. Naast een professionele coördinator zijn daar vrijwilligers actief die u graag helpen om uw financiële administratie op orde te brengen. Daarmee kan voorkomen worden dat schulden ontstaan of dat die u boven het hoofd groeien. Voor ondersteuning kunt u contact opnemen met de coördinator van het project, Ingrid Blind, 06 – 20 55 40 08. Deelname is kosteloos en uiteraard vrijwillig.