Vanwege het coronavirus zijn de publieksbalies in het gemeentehuis tot en met 6 april gesloten.

Voor dringende gevallen en voor het inzien van stukken kunt u telefonisch een afspraak maken: (0522) 46 74 00, op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur (op vrijdag tot 16.00 uur).

Afgelast: Opening Fietsroute historische punten uit de oorlog

Home > Inwoners > Activiteitenkalender > Afgelast: Opening Fietsroute historische punten uit de oorlog

Afgelast: Opening Fietsroute historische punten uit de oorlog

Logo vfondsNa de officiële opening op 14 april kan iedereen de route vrij fietsen op eigen gelegenheid. De routebordjes blijven tot september 2021 staan. De fietsroute is een initiatief van de Historische Vereniging Staphorst en mede tot stand gekomen met subsidie van het Vfonds.

44 punten, 72 kilometer

Op 44 historische punten in Staphorst worden informatieborden met tekst en uitleg geplaatst. Deze punten zijn in de oorlog of bij de bevrijding het toneel van bijzondere momenten voor Staphorst geweest. De punten zijn in een fietsroute van in totaal 72 kilometer te bezichtigen. Een boekje met achtergrondinformatie over deze historische punten wordt huis-aan-huis in de gemeente Staphorst verspreid. In dat boekje zit ook de fietsroute.

Indrukwekkende verhalen

Enkele voorbeelden van de verhalen bij de bijzondere punten zijn bijvoorbeeld een overval op een postkoets aan de Meppelerweg en de boerderijen en café Waanders die de Duitsers bij het terugtrekken in brand hebben geschoten. Er zijn diverse onderduikhollen teruggevonden waar jongens zich verscholen die werden opgeroepen om in Duitsland te werken. Ook zijn er diverse plekken gemarkeerd waar zich grote persoonlijke drama’s hebben voorgedaan. Bij razzia’s, overvallen en vluchtpogingen zijn meerdere mensen omgekomen. De indrukwekkende verhalen van deze mensen en historische punten worden ook meegenomen in de route.

De fietsroute is na de opening ook verkrijgbaar bij toeristisch informatiepunt Hotel Waanders, Rijksweg 12 in Staphorst

Zie voor meer informatie de website van de Historische Vereniging.

Begraafplaats Rouveen in 1945, herdenkingsmonument aan de omgekomen vliegeniers.
Bron: Historische Vereniging Staphorst

Locatie: ‘t Koetshuus, Gemeenteweg 83a, Staphorst