Zonder geschiedenis geen toekomst

Home > Bestuur > Column bestuur > Zonder geschiedenis geen toekomst

Zonder geschiedenis geen toekomst

RSS
Column wethouder Alwin Mussche

Wanneer ik naar mijn werkplek in het gemeentehuis loop, kom ik ze altijd tegen: de burgemeesters van Staphorst. Aan de muur hangen de tekeningen en foto’s van de personen die burgemeester van Staphorst zijn geweest. Het begint in 1811 met Frederik Allard Ebbinge Wubben die zich de eerste burgemeester van Staphorst mag noemen. Na hem volgen meerdere portretten, waarvan je sommige namen herkent in de straatnamen binnen onze gemeente. Allemaal mannen die zich hebben ingezet voor de gemeente Staphorst.

Deze week kan er een foto worden toegevoegd wanneer we afscheid nemen van onze huidige burgemeester Gerrit Jan Kok. Mijn collega-wethouder heeft in zijn vorige column terechte waardering uitgesproken voor de wijze waarop hij het afgelopen jaar burgemeester is geweest.

Zoals het er nu naar uit ziet zal het laatste besluit dat de gemeenteraad onder zijn voorzitterschap neemt, gaan over de A28. Een onderwerp waar al veel burgemeesters raadsvergaderingen over hebben geleid. Zo las ik in De Staphorster van 18 mei een artikel van de Historische Vereniging Staphorst dat er in de jaren dertig van de vorige eeuw ook al werd gesproken over de snelweg. Geweldig dat een krant ruimte maakt om verhalen uit het verleden te vertellen; zonder geschiedenis is er immers geen toekomst.

Een eeuw geleden ging het debat nog over de aanleg van de autoweg. Een besluit dat genomen is en bepalend is geweest voor de ontwikkeling van Staphorst. Nu gaat het debat over het verplaatsen van op- en afritten omdat de ontwikkeling die toen is ingezet ook voor drukte zorgt.

Vrijdag begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de gemeente Staphorst. Jan ten Kate wordt dan geïnstalleerd als nieuwe burgemeester. Ongetwijfeld zal hij ook raadsvergaderingen voorzitten die gaan over de A28. Dat boek is nog niet uit.

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl