Weer of geen weer...

Home > Bestuur > Column bestuur > Weer of geen weer...

Weer of geen weer...

RSS
Column wethouder Alwin Mussche

Wat zag het er mooi uit, dat flinke pak sneeuw dat in februari viel! Er kon daarna zelfs een aantal dagen geschaatst worden. Veel mensen genoten van dit prachtige winterse weer. Dat hadden we hier een aantal jaren niet gehad. Onze mannen van de buitendienst en een aantal bedrijven waren dag en nacht in touw om de wegen weer schoon te vegen. Vrijwilligers zorgden voor mooie ijsbanen zodat jong en oud kon genieten. Grote klasse voor alle inzet.

Nog maar een week later deed het voorjaar opeens zijn intrede. Een lentezonnetje met flink wat graden boven nul zorgde ervoor dat opnieuw veel mensen naar buiten gingen om te genieten van het mooie weer. De witte wereld verdween letterlijk als sneeuw voor de zon en er werden zelfs een aantal warmterecords gebroken.

Dit alles laat, net als de droogte en hoge temperaturen in de afgelopen zomers, zien dat ons klimaat verandert. Naast de voordelen, dat we meer buiten kunnen zijn en minder energie nodig hebben om onze woningen te verwarmen, heeft het ook nadelen. Denk daarbij aan gronden die te droog worden en in de zomer niet beregend kunnen worden, een toename van de kans op branden, of wateroverlast door plensbuien.

We moeten ons voorbereiden op de gevolgen die veranderingen in het klimaat met zich meebrengen. Daar is de afgelopen jaren al veel aan gedaan, bijvoorbeeld door de waterschappen en provincies. Als gemeente gaan we dit jaar ook het gesprek aan over wat voor maatregelen wij kunnen en moeten treffen om zo goed mogelijk met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. Want weer of geen weer, niets is zo veranderlijk als het weer.

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl