‘Stop weg – stap op!'

Home > Bestuur > Column bestuur > ‘Stop weg – stap op!'

‘Stop weg – stap op!'

RSS
Column wethouder Alwin Mussche

Je zit op de fiets of in de auto en je hoort een berichtje binnenkomen. Kijk je dan wel of niet op je mobiele telefoon? Voor veel mensen is dit vast een herkenbare situatie. We weten allemaal dat het niet veilig is en toch blijft de verleiding groot.

Ik mocht onlangs met de kinderen van groep 7 van de CNS hierover in gesprek gaan. Leuk om weer eens ergens een bezoek te kunnen brengen en met kinderen over veiligheid in het verkeer te spreken.

Wethouder Mussche voor de klas

‘Stop weg, stap op’ was de boodschap die tijdens de gastles centraal stond. Het campagneteam dat meerdere scholen in de regio aandoet, vertelde waarom het zo belangrijk is om je telefoon niet te gebruiken als je op je fiets zit. En ook waarom papa en mama bij het autorijden geen berichtjes moeten lezen en versturen. 

Twee cijfers uit een onderzoek van een paar jaar geleden heb ik nog altijd onthouden:

  • 46% van de automobilisten gebruikt zijn smartphone wel eens tijdens het autorijden; 
  • 68% van alle verkeersongevallen vindt plaats door afleiding, veruit het grootste deel hiervan is afgeleid door het gebruik van een smartphone. 

Hieruit blijkt dat er nog een wereld te winnen is om de veiligheid op onze wegen te verbeteren. Daarom als je in de auto zit: ‘Rij MONO’ en als je fietst: ‘Stop weg – stap op’.
 

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl