Noaberschap...

Home > Bestuur > Column bestuur > Noaberschap...

Noaberschap...

RSS
Column burgemeester Ten Kate

Zomaar een bericht in Trouw over een onderzoek naar sociaal kapitaal, de verschillen per gebied en wat dat betekent. Duik je er wat dieper in dan zie je dat het gaat over de mate waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen in een bepaalde omgeving, dorp of gemeente. 

Vertalen we het naar onze gemeente Staphorst: dan hebben we het over Noaberschap. Er voor elkaar zijn en omzien naar elkaar. Heel herkenbaar en voor velen van ons vanzelfsprekend en daarmee zou je kunnen zeggen: Dit is geen nieuws! Maar dat is, naar mijn mening, iets te kort door de bocht. Het is goed om te beseffen dat we een samenleving zijn die nog naar elkaar omziet zoals bij verlies van dierbaren of eenzaamheid onder ouderen. Ook bij onze jongeren zien we dat ze elkaar helpen. Bijvoorbeeld bij het bouwen van een huis.

Wat blijkt wanneer we wat dieper in het onderzoek duiken? Het Noaberschap (sociaal kapitaal) is in Staphorst het grootst van alle gemeenten in Nederland! Het ligt niet in onze aard om naast onze schoenen te gaan lopen, doe maar normaal dan doe je … inderdaad u snapt het. Maar toch goed om ons te beseffen dat we hiermee goud in onze handen hebben, laten we dat vast houden!

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl