Geen mens te bereiken

Home > Bestuur > Column bestuur > Geen mens te bereiken

Geen mens te bereiken

RSS
Column wethouder Mulder

Op een mooie dag in juli reed een opvallende auto de steeg van de buren in. Op het dak een draaiende camera. Wat doet die auto daar buiten de openbare weg? Even later parkeerde het oog van Google bij de visboer. ‘Aha, de bestuurder zocht een parkeerplaats’, dacht ik toen, ‘zin in een gebakken visje.’

Onlangs kwamen we erachter dat dit oog wel degelijk opnames heeft gemaakt en gepubliceerd vanaf privaat terrein. In ieder geval deze en de tegenoverliggende steeg aan de Gemeenteweg. Dat kan niet de bedoeling zijn, even Google bellen en vragen om de beelden te verwijderen. Helaas, geen telefoonnummer te vinden, zelfs geen e-mailadres, geen normaal klantcontact mogelijk. Het kan aan mijn vaardigheden liggen, dus een op dit terrein zeer bekwame collega gevraagd. Hij vindt ook geen nummer, geen e-mailadres, geen mens te bereiken.

Zo verheft of verlaagd deze grote reus zich tot een bedenkelijk niveau. Geen simpel menselijk contact mogelijk wanneer je vermoedt dat de privacy niet in acht wordt genomen en dat aan de orde wilt stellen. Dankzij de slimme collega is het gelukt om via een ingewikkeld ‘hamburgermenu’ bij de locatie in Google-maps een opmerking te plaatsen. Dat is nu gedaan en daarin ook aangegeven dat alle stegen gecheckt moeten worden langs de Oude Rijksweg en Gemeenteweg.

We wachten af of dit wereldconcern contact gaat leggen met de gewone man in de straat. De straat die ze overigens al op allerlei manieren in beeld brengen. De privacy van je eigen woning, bedrijf en erf staat sterk onder druk. In dit geval staat de man er zelfs op, het gezicht is een beetje wazig, maar dat zorgt niet voor onherkenbaarheid.

Hoe zit het met uw steeg, zijn er opnames gemaakt vanaf privaat terrein? Hoe zit het met uw privacy? Als het niet klopt, graag melden bij Google! Misschien helpt het wanneer meer mensen de grenzen aangeven.

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl