De Krieger

Home > Bestuur > Column bestuur > De Krieger

De Krieger

RSS
Column wethouder Mulder

In de Veldschuur ‘Bid en werk’ spraken we eens met het college van Zwartewaterland. Het verhaal van roofridders die wellicht begraven liggen bij het Zwartewaterklooster prikkelde de fantasie. Dat is een mooi thema voor allen die geïnteresseerd zijn in de historische verhalen van het gebied. Dat geldt ook voor Hasselt, in bezit van stadsrechten en een waardevol centrum met monumentale gebouwen.

Wat heeft Staphorst te bieden? Ook veel, denk aan de monumentale boerderijen, de Streek. En hoe zit het met de verhalen? Boeken zijn er vol geschreven over Staphorst, hoe toegankelijk is dat? Museum Staphorst heeft het echte verhaal van de Engelandvaarder Trompetter op de rij gezet en aan de vergetelheid onttrokken. Prachtig en leerzaam, daar is vast meer uit te halen.

Er zijn ook andere verhalen die nog met mist of fantasie omgeven zijn. Vroeger reden we als kinderen mee, een rit door het bos. Dat was spannend, zag je reeën of ander wild?

Ook even langs het huis van ‘de Krieger’. Ons werd verteld dat de Krieger een boer was die bijzondere stieren hield. Soms in de schemer, zagen we er een paar.  Die stonden onder een overkapping tussen het huis en de schuur. De massieve kop met horens was net zo breed als de voorkant van de auto waar we inzaten. Ook ging het verhaal dat de Krieger in de oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld, iets met verzet en onderduikers.
Vele jaren later was de schuur verdwenen en het woonhuis is uiteindelijk in 2014 afgebrand. Het einde van deze bijzondere plek ‘de Krieger’, alweer zes jaar geleden.

Heeft iemand deze mondelinge verhalen onderzocht? Is het een idee om hier een boek over te schrijven?  Wie weet hier meer van en voelt zich uitgedaagd? Titel ‘De Krieger in het Staatsbos’.

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl