Bijzondere dieren

Home > Bestuur > Column bestuur > Bijzondere dieren

Bijzondere dieren

RSS
Column wethouder Alwin Mussche

Van tijd tot tijd maak je kennis met dieren die je niet kent. Op vakantie in een ander land of een dagje in de dierentuin. Je verwondert je hoeveel soorten er zijn. Je hoeft er de gemeente trouwens niet voor uit om nieuwe dieren tegen te komen. Niet dat je daar altijd blij van wordt.

Zo had ik deze zomer een groep rupsen te gast in mijn tuin. Ze zijn volledig losgegaan op de altijd groene buxus en hebben de zomer van hun leven gehad. Inmiddels zal de buxusmot voorgoed uitgevlogen zijn, want de buxus is helemaal op.

En dan is er nog die andere rups die zich inmiddels definitief gevestigd heeft in onze gemeente: de eikenprocessierups. Als gemeente proberen we de overlast te beperken door preventieve bestrijdingsmiddelen en het wegzuigen van nesten. Ook willen we zorgen voor bloemrijke bermen en begroeiing onder bomen zodat er meer natuurlijke vijanden van deze rups komen. Allemaal om jeuk en gezondheidsschade te voorkomen.

Sommige beesten ben je liever kwijt dan rijk. Dat geldt trouwens niet voor de nieuwste dierensoort die in IJhorst is opgedoken: de zeehond. Het is echt waar, sinds kort kun je zeehonden spotten in de Reest. Een echte aanwinst van Grensloos Kunst Verkennen.

Zeehond in de Reest

Gemeente Staphorst

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend:

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl